Filosofie

Mooie marketingslogans doen ons geloven dat reguliere cosmetica voor een mooie, stralende huid zorgt, maar ga je eens goed naar de ingrediënten kijken dan blijkt niets minder waar. In de meeste producten zit rotzooi wat je huid en gezondheid geen goed doet. Ons doel is de bewustwording vergoten rondom de nadelen van de ingrediënten van reguliere huidverzorgingsproducten en laten zien welke alternatieven er zijn.

Ingrediënten die je liever vermijd en waarom:

Minerale olie (Petrolatum, Vaseline, Parafinnum, Ceresin, Ozokerit, Cera microcrystallina)
Minerale olie is een afvalproduct uit de olie-industrie en vaak het hoofdingrediënt voor een crème omdat het goedkoop is. Minerale olie doet echter niets voor de huid. Het sluit je huid af met een waterdicht laagje, waardoor je huid niets meer kan opnemen of uitscheiden. Het gevolg is dat je huid uit balans raakt. Hij wordt droger (en veroudert dus sneller) of juist vetter waardoor je verstoppingen krijgt.

Parabenen
Parabenen hebben invloed op hormonen en zijn ook ontdekt in weefsel van borstkanker. Er is ook sterk bewijs voor het feit dat ze het verouderingsproces van de cellen versnellen.

(Synthetisch) Parfum
Parfum is vaak de veroorzaker van dermatologische reacties en ook bevat het vaak ftalaten die een slechte werking hebben op de hormoonhuishouding.

Emulgatoren als PEG en Ceteareth-25
Deze stoffen werken uitdrogend en hebben risico op gevaarlijke reststoffen als 1,4 dioxaan.

SLS en SLES (Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate)
Deze stoffen zorgen voor een schuimend effect in producten, maar zijn uitdrogend en zeer irriterend.

Siliconenolie (Dimethicone en Cyclomethicone):
Deze olie vind je vaak terug in anti-aging producten omdat het de lijntjes opvult, maar daarbij sluit het ook de huid af.

Propyleenglycol
Wordt vaak in crèmes gebruikt om petrochemische ingrediënten te absorberen. Kan een slechte invloed hebben op het centrale zenuwstelsel.

AHA’s (Alpha Hydroxy Acid)
Esse Probiotic Skincare vindt AHA’s ook een echte no go. Zij geloven dat het dagelijks gebruik hiervan ongezond is en het verouderingsproces kan versnellen. AHA’s lossen het cement (NMA) dat de huidcellen bij elkaar houdt op en zorgt er voor dat de celdeling van de huid versnelt. Op korte termijn los je hiermee bepaalde huidproblemen op, maar aangezien elke cel maar 60 keer kan delen is effect op lange termijn tegengesteld. Als genoeg huidcellen hun limiet bereikt hebben zal de huid dunner worden, ontvankelijker zijn voor zonschade, rimpels en aanvallen van slechte bacteriën. Esse gebruikt soms lage doseringen melkzuur om de ph waarde van de huid aan te passen, maar zal nooit de hoeveelheden van een chemische peeling gebruiken.