blog

Keratosis Pilaris

Afgelopen weekend kwam er een dame in de salon met keratosis pilaris. Een aandoening die zich kenmerkt door heel veel rode bultjes op de huid. Het komt vooral voor op de bovenarmen, benen en/of rug, maar het kan ook in het gezicht voorkomen. Hoewel het een onschuldige huidaandoening is, is het wel een vervelende en ontsierende aandoening. De huid ziet er uit alsof je kippenvel hebt en voelt aan als schuurpapier!

De dame in kwestie had er erg veel rode bultjes op haar bovenarmen, schouders en in het gezicht. Ze vertelde mij dat het haar leven op dit moment enorm beheerst en dat ze zoveel mogelijk bedekkende kleding draagt.

De bultjes bij keratosis pilaris zijn kleine verstoppingen van de haarfollikels door keratine. Keratine is een normaal ‘bestanddeel’ van de huid, maar bij mensen die deze aandoening hebben wordt het in overmaat geproduceerd. Eigenlijk verloopt het rijpingsproces van de huidcellen (keratinocyten) bij hen niet goed. De kans is trouwens groot dat als iemand klachten heeft, andere familieleden dit ook hebben. Keratosis pilaris heeft een genetische component. Bovendien zie je het vaker bij mensen die last hebben van allergieën en eczeem.

Hoewel je keratosis pilaris niet echt kan genezen, krijg je er in de loop van het leven meestal wel minder last van. Je kunt gelukkig zelf ook een aantal dingen doen om de bultjes te verminderen. Ik zet de belangrijkste tips op een rijtje.

  • Zorg ervoor dat de huid niet uitdroogt. Douche dus niet te lang en niet te heet. Hoe droger de huid is, hoe meer last je hebt. Om deze reden zie je dat de klachten in de winter meestal erger zijn dan in de zomer.
  • Gebruik een keer per week een exfoliant. Ga liever niet scrubben, want dit droogt de huid uit en kan de klachten verergeren. Gebruik liever bijvoorbeeld de milde Microderm Exfoliatior van Esse en plan daarnaast regelmatig een milde BHA peeling bij jouw Esse schoonheidsspecialist. Dit verwijdert de dode huidcellen en zorgt ervoor dat de poriën minder verstopt raken. Je huid ziet er gladder en beter uit.
  • Gebruik zo veel mogelijk ongeparfumeerde producten en smeer je direct na het wassen in met een wat vettere crème. Esse heeft een speciale sensitive lijn met kalmerende stoffen waaronder Aloe Vera. Dit brengt de rode huid tot rust.
  • Onderzoeken hebben uitgewezen dat de oorzaak voor keratosis pilaris vermoedelijk verband houden met een vetzuur tekort veroorzaakt door beschadiging van de darmwand door gluten (leaky gut/lekkende darm). Qua voeding zou je daarom kunnen kijken of een glutenvrij dieet de klachten verbetert (het kan 3 maanden duren voordat je resultaat ziet). Verder is het belangrijk de vetzuren in het lichaam aan te vullen met een goeie krillolie. Goedkoop is duurkoop met visolie, goedkope visolie is vervuilt en oxideert in het lichaam waardoor je juist ontstekingen bevordert. Ze veroorzaken vrije radicalen in je lichaam i.p.v. het gewenste resultaat. Ik zelf gebruik de visolie van Laviesage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *