Ayurvedisch voedings- en leefstijl coach, reiki & massages by Lonneke Dötsch

Mijn naam is Lonneke Dötsch van The Health Love Connection en je kunt me op dinsdag en donderdag vinden bij Skin District.

Als Ayurvedisch* voedings- en leefstijl coach help ik je bij het verminderen van o.a. buikklachten, hormonale klachten, gewichtsbeheersing, energieherstel en het allerbelangrijkste: met liefde naar jezelf kijken.
‘One size fits all” bestaat niet in Ayurveda en daarom ontvang jij altijd een advies en uitgebreid voedings- en leefstijlplan op maat, speciaal voor jou. Ik zal je tijdens dit proces persoonlijk begeleiden.

Daarnaast kun je een reiki behandeling boeken, een ontspannende warme kruidenstempel massage (pinda swedena)** of een ayurvedische warme olie massage (abhyanga)** inplannen.

Plan nu jouw afspraak in en ontdek wat jou helpt om de liefde voor jezelf en je gezondheid in balans te brengen.

Be in love with you and the rest will f(ol)low

www.thehealthloveconnection.nl

**Alleen voor vrouwen

Wat is Ayurveda* nou eigenlijk?

Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat wereldwijd meer dan 5000 jaar wordt beoefend en zijn oorsprong vindt in India. Het is de oudste en meest continue beoefende gezondheidssysteem in de wereld.

Ayur betekent ‘leven’ en veda betekent ‘kennis’; oftewel kennis over het leven. En dan in de ruimste zin van het woord. Volgens de klassieke tekst Charak Samhita is ‘ayur’, of leven’ opgedeeld in vier onderdelen: het fysieke lichaam, de mind, de ziel en zintuigen (zicht, gehoor, aanraking, geur en smaak).

In Ayurveda wordt er, in tegenstelling tot Westerse gezondheid, uitgegaan van een holistisch mensbeeld. Iedereen is uniek en zo wordt ook een ieders gezondheid bekeken. Door de kennis van Ayurveda in te zetten op het gebied van onder andere voeding en leefwijze vind je de balans die bij jou past om een zo optimaal mogelijke gezondheid te bereiken. Hierbij maakt Ayurveda gebruik van de wijsheid van de natuur; de seizoenen, de energie van de zon en maan.

Volgens Ayurveda is een gezonde spijsvertering van enorm belang als het gaat over algehele gezondheid en welzijn. De complete spijsvertering, opname en omzetting van voedingsstoffen zorgen ervoor dat het lichaam kan functioneren. In Ayurveda geldt: “je bent wat je verteert”. Kan je je voeding niet verteren, kan je geen sterk en gezond lichaam behouden. Daarom is het zo belangrijk dat je voeding tot je neemt die bij jou past. Er is geen ‘one size fits all’ in Ayurveda.

Er zijn drie Ayurvedische typen: Vata, Pitta en Kapha. Al onze fysieke, mentale en psychische eigenschappen geven ons een unieke combinatie van deze basiskrachten in onze persoonlijkheid. Ze vormen ons Ayurvedische type, onze innerlijke aard, onze blauwdruk voor een lang, gezond en gelukkig leven.

De drie dosha’s
Vata heeft als eigenschappen droog, snel, licht, koud, ruw, subtiel, beweeglijk, helder, onregelmatig. Het lichaamstype dat hierbij hoort is dun en pezig.
En bestaat uit de elementen lucht en ether.

Pitta heeft als eigenschappen heet, scherp, licht olieachtig, licht, verspreidend, vloeibaar,
regelmatig, intens. Een Pitta heeft een normaal lichaamspostuur. Vuur en water zijn de elementen die bij deze dosha horen.

Kapha heeft als eigenschappen zwaar, koel, olieachtig, traag, zacht, slijmerig, stabiel, compact. Een Kapha heeft een wat rondere bouw. De elementen water en aarde horen bij Kapha.

Vaak ben je een combinatie van twee dosha’s. Door jouw voeding en leefstijl hierop in te richten heb je de sleutel in handen naar een gebalanceerd leven.