Ingrediënten Checklist!

Mooie marketingslogans doen ons geloven dat reguliere cosmetica voor een mooie, stralende huid zorgt, maar ga je eens goed naar de ingrediënten kijken dan blijkt niets minder waar. In de meeste producten zit rotzooi wat je huid en gezondheid geen goed doet.

Let ook op als er op een product ‘natuurlijk’ staat. De term ‘natuurlijk’ mogen huidverzorgingsfabrikanten al op de verpakking zetten als maar een klein percentage van het product van natuurlijke oorsprong is. Dat zegt helaas alleen niets over de rest van de ingrediënten die gebruikt worden in het product. Stel je voor, een enkele druppel amandelolie zorgt ervoor dat een product zichzelf mag omschrijven als ‘met natuurlijke ingrediënten’, terwijl die druppel natuurlijke amandelolie zwemt in de vloeibare paraffine. Goed voor je huid? Lijkt ons niet.

Ons doel is de bewustwording vergoten rondom de nadelen van de ingrediënten van reguliere huidverzorgingsproducten en laten zien welke alternatieven er zijn.

INGREDIËNTEN DIE JE LIEVER VERMIJD EN WAAROM:

Minerale olie (Petrolatum, Vaseline, Parafinnum, Ceresin, Ozokerit, Cera microcrystallina)
Minerale olie is een afvalproduct uit de olie-industrie en vaak het hoofdingrediënt voor een crème omdat het goedkoop is. Minerale olie doet echter niets voor de huid. Het sluit je huid af met een waterdicht laagje, waardoor je huid niets meer kan opnemen of uitscheiden. Het gevolg is dat je huid uit balans raakt. Hij wordt droger (en veroudert dus sneller) of juist vetter waardoor je verstoppingen krijgt.

Conserveringsmiddelen (Benzoic Acid, Butylparaben (parabenen), Chlorhexidine, Chlormethylisothiazolinon, Digluconate, Ethylparaben (parabenen), Formaldehyde Methylparaben (parabenen), Phenoxyethanol, Propylparaben (parabenen), Triclosan)
Sterk allergiserend, versnellen het verouderingsproces van de cellen en kunnen invloed hebben op hormonen (parabenen zijn ook ontdekt in weefsel van borstkanker).

(Synthetisch) Parfum
Parfum is vaak de veroorzaker van dermatologische reacties en ook bevat het vaak ftalaten die een slechte werking hebben op de hormoonhuishouding.

Emulgatoren (PEG en Ceteareth-25)
Deze stoffen werken uitdrogend en hebben risico op gevaarlijke reststoffen als 1,4 dioxaan.

Schuimmiddelen (Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate, ook wel SLS en SLES genoemd)
Deze stoffen zorgen voor een schuimend effect in producten, maar zijn uitdrogend en zeer irriterend.

Siliconenolie (Dimethicone en Cyclomethicone)
Deze olie vind je vaak terug in anti-aging producten omdat het de lijntjes opvult, maar daarbij sluit het ook de huid af.

UV Filters (Benzophenone-3 Oxybenzone Homosalate)
Deze UV filters werken sterk allergiserend.

Propyleenglycol
Wordt vaak in crèmes gebruikt om petrochemische ingrediënten te absorberen. Kan een slechte invloed hebben op het centrale zenuwstelsel.

Microplastics
Microplasticvervuiling kan een diepgaande invloed hebben op de hormonen van mensen, de bloeddruk, de vruchtbaarheid, het immuunsysteem beïnvloeden en meerdere ziekten veroorzaken, waaronder kanker. Je kunt met de app Beat the Microbead zelf heel eenvoudig checken of jouw product microplastics bevat.

Aluminium chlorides: worden veelal in deodoranten gebruik want het zorgt voor minder of geen zweetafscheiding. Maar de negatieve factoren zijn: verstopping van de zweetklieren, verstoring van het afvoeren van de afvalstoffen, irritatie van de okselhuid, verstoring van hormoonbalans, omdat de aluminium de huid binnendringt en door de lymfebanen wordt opgenomen en wordt ook gelinkt aan borstkanker.

AHA’s (Alpha Hydroxy Acid)
Esse Probiotic Skincare vindt AHA’s ook een echte no go. Zij geloven dat het dagelijks gebruik hiervan ongezond is en het verouderingsproces kan versnellen. AHA’s lossen het cement (NMA) dat de huidcellen bij elkaar houdt op en zorgt er voor dat de celdeling van de huid versnelt. Op korte termijn los je hiermee bepaalde huidproblemen op, maar aangezien elke cel maar 60 keer kan delen is effect op lange termijn tegengesteld. Als genoeg huidcellen hun limiet bereikt hebben zal de huid dunner worden, ontvankelijker zijn voor zonschade, rimpels en aanvallen van slechte bacteriën. Esse gebruikt soms lage doseringen melkzuur om de ph waarde van de huid aan te passen, maar zal nooit de hoeveelheden van een chemische peeling gebruiken.

INGREDIËNTEN DIE WEL OK ZIJN:

Anti-Oxidanten:
Polyphenol
Groene thee-extract (ECGC)

Natuurlijke beschermlaag:
Urea
Phospholipide
Lactic Acid
Ceramide
Squaleen

Verzorgende hoogwaardige Oliën en wassen:
Jojoba-olie
Sesamolie
Teunisbloemolie
Sheabutter
Macadamiaolie
Arganolie
Kokosolie

Natuurlijke vitamines (Bescherming en Celvernieuwing):
Vit A (retinyl palmitate)
Provit B5 (panthenol),
Vit C (ascorbyl phosphate)
Vit E (d-alpha-beta- gamma-delta-tocopherol of d-mixed-tocopherols)